Persoonlijkheidstesten


Het roer om?

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan. Maar welke branche of functie past het best bij je? Marketing of toch sales? Of misschien denk je erover je vaste baan in te ruilen voor een carrière als zzp’er. Maar het ondernemerschap, is dat wel wat voor je? Een persoonlijkheidstest is hierbij een handig hulpmiddel.


Meer inzicht

Waar word je door geremd of juist gemotiveerd? Hoe zit het met jouw gedrevenheid, sociale vaardigheden, relatie met mensen, creativiteit? Natuurlijk, veel weet je al. Maar een objectieve test kan soms verrassende inzichten geven. Of juist die bevestiging die je zocht. Ja, ondernemen is wat voor jou! Of: nee, de zorgsector of sales is niet je ding.

Wat houdt zo’n test in

Om je zelfinzicht te vergroten is een persoonlijkheidstest een effectief instrument. Met een goede en betrouwbare test kom je namelijk nog sneller tot de kern en vaak is het daarna makkelijker om de juiste stap te zetten.

De OPQ, de Occupational Personality Questionnaire bijvoorbeeld is een vragenlijst over voorkeursgedrag in werksituaties, en geeft een schat aan informatie over sterke en te ontwikkelen competenties, motivatoren, sterktes en zwaktes, mogelijke stressoren, voorkeurs rollen binnen een team etc.

De OPQ is gebaseerd op de Big 5 persoonlijkheidstheorie en één van de meest gebruikte en best onderzochte persoonlijkheidsvragenlijsten voor onder andere loopbaan-, selectie- en management developmenttrajecten. Aan de hand van een zelfbeschrijvingsvragenlijst worden sterke kanten en aandachtspunten op 32 belangrijke dimensies in kaart gebracht.

OPQ is online beschikbaar en kan dus thuis via de eigen computer gemaakt worden. De uitslag van de vragenlijst mag alleen teruggekoppeld worden door professionals die hiervoor zijn opgeleid en gelicenceerd. 


Lorine Schortinghuis is al ruim tien jaar actief als coach in het bedrijfsleven. Ze ondersteunt zowel werkgevers als werknemers op het gebied van loopbaanbegeleiding en persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Daarnaast is ze gecertificeerd testafnemer namens CEB/SHL, ’s werelds grootste testuitgever. Ze neemt in opdracht van bedrijven en particulieren onder meer persoonlijkheidstesten (Occupational Personality Questionnaire) en capaciteitentesten af.

Lorine is gehuwd en moeder van 3 kinderen. Ze heeft in het verleden naast het (mede)-oprichten van de Stichting Cliniclowns Nederland diverse commerciële, organisatorische en bestuurlijke functies bekleed. De afgelopen 7 jaar is zij als partner verbonden geweest aan Sennasearch Recruitment. Lorine werkt nauw samen met ConnectYourDots en Sennasearch Recruitment.

Lorine heeft de Leergang Professioneel en Zelfbewust Coachen en de module Conflict Coaching aan de Coaching Academy International in Naarden afgerond. Hierbij staat permanente ontwikkeling van de mens centraal.